Jak upéct velikonočního beránka - recept, který zvládne každý
Velikonoce nám už klepou na dveře, a proto je nejvyšší čas se naučit, jak upéct velikonočního beránka, který k Velikonocům patří stejně odmyslitelně jako pomlázka nebo vajíčka.
Pojďme si společně připravit jednoduchého beránka, který Vám zabere maximálně 60 minut a Vaše rodina a přátelé si ho zamilují!
Potřebné ingredience
- 120 g másla
- 4 vejce
- 200 g cukru krupice
- 200 ml mléka
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- trochu šťávy z citronu
- tuk (doporučujeme máslo) a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup výroby velikonočního beránka
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků, žloutky následně utřeme s cukrem a máslem do pěny. Citron důkladně omyjeme, kůru nastrouháme na jemném struhadle a šťávu vymačkáme.
Formu na beránka důkladně vymažeme máslem a pořádně vysypeme moukou tak aby každý kousek formy byl pomoučněný. Mouku smícháme s práškem do pečiva.
Troubu předehřejeme na 170 °C a do již připravených žloutků, které jsme si dali do větší misky, dále přidáme mléko a citronovou šťávou, z čehož nám vznikne pěna. Následně vmícháme zbytek mléka, a nakonec přidáme i mouku.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do těsta, ale dávejte pozor, sníh vmícháváme opatrně, aby nám nespadl.
Připravené těsto vlijeme do formy, beránka vložíme do trouby a pečeme. Velikonočního beránka pečeme asi 45 minut.
V místech, která by se mohla připalovat, jako třeba ouška, obalíme formu alobalem. Upečeného velikonočního beránka vyjmeme z trouby, formu zabalíme do studené vlhké utěrky.
Následně beránka opatrně vyklopíme z formy a náš rychlý beránek je na světě, můžeme podávat a už jen čekat na koledníky. Tým Zaparkorun.cz Vám přeje veselé Velikonoce!
Přečtěte si i další velikonoční recepty a vyzkoušejte zdravé pečení pro celou rodinu.