Jak pěstovat bedlu vysokou na zahrádce
Zamilovali jste si výtečnou chuť smažených bedel a rádi byste si je dopřávali pravidelně? V tom případě můžete vyzkoušet domácí pěstování bedly, což je v poslední době mezi zahrádkáři podobně populární jako pěstování žampionů nebo hlívy ústřičné.
Vlastní houby můžete na zahradě pěstovat i vy. Jestli teprve začínáte, nebo nejste zrovna vzornými zahrádkáři, kteří by svou zahradu opečovávali téměř denně, bude nejlepší, když sáhnete nejprve po bedlách.
Podíváme se společně kde bedla roste v přírodě a jak jí může každý z nás vypěstovat na své zahrádce.
Co je Bedla vysoká
Bedla vysoká (Macrolepiota procera či Lepiota procera) je jedlá a velice chutná stopkovýtrusá houba z čeledi pečárkovité. Vzhledem k tomu, že patří mezi oblíbené druhy a má široké kulinářské využití, často se jí přezdívá také bedla jedlá. Existují ale i další vědecké a lidové názvy, s nimiž se můžete v atlasech setkat, jako je například bedla ztepilá nebo velkobedla.
Jelikož bedla vysoká patří na našem území mezi největší a nejoblíbenější houby, mnozí lidé si myslí, že není potřeba tento druh nijak zdlouhavě představovat. Vždy ovšem mějte na paměti, že může dojít k záměně s jinými bedlami (například s bedlou červenající, bedlou zahradní nebo bedlou ostrošupinnou), a proto byste při jejich sběru měli hlídat několik typických znaků.
Dozvědět se více o Bedle vysoké.
Pěstování bedly
Přemýšlíte, jak zvládá bedla vysoká pěstování v našich podmínkách a co musíte udělat, abyste se také mohli radovat z bohaté úrody chutných plodnic? Jestliže si chcete na zahradě vypěstovat vlastní houby, rozhodně se nemusíte bát, že byste to nezvládli. Bedla je vhodná i pro začátečníky, protože není příliš náročná na živiny, zálivku ani na trvalou půdní vlhkost.
Samotná výsadba probíhá tak, že motykou nadzvedneme drn trávy, ke kořínkům se nasype sadba z jednoho balení a drn se přimáčkne zpět. Vysazujeme-li na více míst, tak do sponu 0,5 m x 0,5 m. Čím hustější výsadbu zvolíte, tím rychleji se podhoubí vzájemně spojí a můžete čekat dřívější a větší úrodu.
Sklizeň bedly vysoké
Vysadili jste si na zahradě bedly a přemýšlíte, kdy se dočkáte první úrody? To závisí na mnoha faktorech včetně okolních podmínek a dostatečné půdní vlhkosti. Zatímco u některých zahrádkářů bedly zaplní trávník poměrně brzy, jiní si musí na sklizeň plodnic počkat i dva roky.
Toto čekání se vám ale rozhodně vyplatí, protože následně budete odměněni masitými klobouky s minimální červivostí, z nichž si můžete připravit chutnou smaženici nebo lahodné řízky. Škůdci, kteří běžně tyto houby napadají, totiž na zahradách v okolí rodinných domů zpravidla nežijí.
Jak očistit bedlu?
Jak očistit bedlu? Velice jednoduše! Stačí nožíkem oškrábat šupinky a případně nečistoty a máte hotovo. Bedlu vysokou není potřeba více loupat a nebo jinak čistit.
Smaženice z bedel
Milujete smaženici, stejně jako já? A smaženici z bedly vysoké jste už vyzkoušeli? Pokud ne, mám pro Vás jedoduchý recept na tuto výbornou pochoutku.
Co budte potřebovat?
Připravit smaženici z bedel není vůbec těžké. Postačí nám následující suroviny:
- Bedly - v závislosti na velikosti, postačí zhruba 250 g
- 1 cibuly
- 30 g chutného másla
- 4 vejce
- sůl na dochucení
- černý pepř a kmín
Recept na smaženici
Samotný recept je stejně snadný, jako každý jiný recept na smaženici.
- Cibuli nakrájíme na drobné kousky a smažíme na pánvi s rozpuštěným máslem, dokud nezhnědne.
- Přidáme nakrájené klobouky bedel a smažíme je na pánvi, dokud nezměknou, asi 5 minut.
- Následně vyšleháme 4 vajíčka, ochutíme je kořením a vlijeme je na pánvi.
- Smažíme jen krátce, dokud nevznikne jednotná směs. Poté stáhneme z plamene a podáváme.