Nejčastější chyby, které dělají i zkušení houbaři
Není divu, že houbaření už od malička patří u nás mezi oblíbené víkendové aktivity. Nejenže tato aktivita uklidňuje nervy, a zároveň v nás probouzí loveckou vášeň. Podle dlouholetých statistik si Češi v tuzemských lesech posbírají až 30 tisíc tun hub ročně. I přesto se každou sezónu objeví řada případu závažné otravy houbami. Houbami se v roce 2019 přiotrávilo 375 lidí a necelá třetina z nich skončila v nemocnici. Mnoho lidí však nenavštívilo doktora, a tak v těchto statistikách chybí.
Sběr jedovatých hub
Největší chybou většiny houbařů je sběr hub, které neznají na 100 %. Mezi nejčastější viníky zdravotních problémů patří muchomůrky, speciálně muchomůrka tygrovaná, která je velice podobná bedle vysoké. Potvrzuje to i Jaroslav Landa jakožto předseda České mykologické společnosti. Základním pravidlem každého houbaře by mělo být, sbírejte pouze ty houby, které bez problému poznáte. Pokud si nejste naprosto jistí, a zároveň vaše svědomí vám nedovolí houbu nevzít, navštivte nejbližší mykologické centrum. Ne vždy je totiž dobrý nápad se spoléhat jen na internet či atlasy hub. Pokud chcete mít 100% jistotu že se nespletete a nechcete chodit po lese, můžete si houby vysadit na vlastní zahrádce.
Špatné skladování
Podle odborníků, krom sběru jedovatých hub, je také velice nebezpečné jejich skladování a nedostatečná úprava hub, které mohou způsobit zejména trávicí potíže, jako je průjem a zvracení. Nasbírané houby byste se měli snažit co nejrychleji zpracovat, a to kvůli tomu, že i v lednici se totiž mohou rychle rozšířit plísně, které všechny vaše houby zničí. Nejlepší je houby usušit, zamrazit nebo naložit do tuku. Nikdy však nejezte houby syrové!
Dupání po lese
Každý houbař asi zažil tuhle situaci. Našli jste krásný kousek a probudil se ve vás instinkt, že musíte objevit ihned další. S nadšením jste začali prohledávat celé okolí a pobíhat kolem minulého nálezu s tím, že v okolí objevíte další kousky. To vás však nemohlo napadnout, že tímhle akorát snižujete výskyt plodnic a ničíte podhoubí. Zjistili to v roce 2006 švýcarští vědci, kteří od roku 1975 prováděli výzkum, který si dal za cíl prozkoumat, jak se vaše sklizeň hub odrazí na jejich budoucí plození. Ve výsledcích se ukázalo, že je jedno zda houby ze země vykrucujete nebo odřezáváte nožíkem, tohle na produkci a ničení podhoubí nemá vliv. Největší vliv má pošlapávání lesního dna, které snižuje počet plodových tělísek.
Pozor na malé hříbky
Řada houbařů si nedělá příliš těžkou hlavu a sbírá i malé houby i přesto, že se jedná o poměrně rizikové jednání. Houba totiž není úplně vyvinutá, a tak se jednoduše dají přehlédnout drobné znaky, jež by značili jedovatost dané houby. Proto se raději houbám menších rozměrů v lese vyhněte a sbírejte jen takové, které jsou vzrostlejší. Pro ostřílené houbaře je tato informace spíše k smíchu, ale nováčkům to může zachránit život. Nejlepší je houby sbírat do proutěného košíka a následně hned usušit, zamrazit nebo naložit do tuku.
Věříme, že Vám tento článek rozšířil znalosti a zmíněným chybám se při návštěvě lesa vyvarujete. Přejeme příjemné houbaření.
Často se ptáte
Jak sbírat houby?
Při sběru houby byste měli být opatrní, abyste nezničili podhoubí nebo jiné složky, které jsou nezbytné pro její přesné určení. Pokuste se houbu neodřezávat, ale opatrně a jemně ji vykruťte ze země. Někteří zkušení houbaři doporučují vyjmout houbu spolu s podhoubím; podhoubí by se nemělo znovu odhazovat na zem. Je to proto, že zatímco pouze lehké zasypání otvoru zeminou může umožnit další růst, opuštěné zbytky mycelia by mohly začít tlínit a bránit dalšímu růstu houby v dané oblasti. Zásadní je také to, co použijete k uchovávání nasbíraných hub. Výborně se hodí čistý proutěný košík z letitého proutí.
Co dělat s houbami?
Pokud nemáte čas na vaření, uschovejte si zdravé a pevné části čerstvých hub na pozdější použití. Nejoblíbenější metodou prodloužení životnosti hub je sušení.
Jednoduše řečeno, houby můžete zmrazit. Po nakrájení a očištění je přidejte do hrnce, osolte, okořeňte bílým pepřem a kmínem, přikryjte a vařte asi 30 minut. Po vychladnutí můžete houby rozdělit a zmrazit. Tento způsob přípravy hub otevírá svět kulinářských možností.
Pokud nemáte vhodné podmínky pro sušení nebo mražení hub, zkuste syrové houby posypat solí. Nakrájené houby se vloží do sklenic, nechají se zavadnout a poté se osolí. Houby a sůl by se měly kombinovat v poměru 4:1.
Další možností je sterilovat houby po dušení ve vlastní šťávě. Po důkladném očištění a nakrájení houby propláchněte v cedníku a poté je za občasného míchání povařte v hrnci. Sůl lze přidávat v mírném množství. Vychladlou směs dejte do sklenic a dolijte tekutinou, kterou houby pustily. V případě potřeby přidejte další šťávu dolitím horké vody. Směs a víčko musí být od sebe vzdáleny asi dva centimetry. Sterilizace se druhý den musí zopakovat.
Uzení lze provést po blanšírování hub. V tomto případě by se měly blanšírovat pouze opravdu tvrdé houby. Po blanšírování a usušení se buď zavěsí na nit, nebo se položí na rošt v udírně. Houby se udí přibližně 1,5 hodiny středně silným kouřem z pilin z ovocných stromů. Po vyuzení se mohou sterilovat a následně obrátit do sladkokyselého nálevu.
Jaké houby sbírat?
Poznáváte hříbek, klouzka a babku, ale občas také hádáte špatně? Protože se některé nebezpečné houby velmi podobají těm jedlým, často dochází k omylům. A občas tato chyba vyústí v nepříjemné bolesti, nevolnost, pobyt v nemocnici nebo v nejhorším případě ve smrt. Mobilní aplikaci “Na houby“ vytvořili čeští vývojáři ze studia Vocom, aby vás taková chyba nepřipravila o život. Kromě atlasu hub, který obsahuje 210 významných druhů, má i funkci rozpoznávání.
Jak zpracovat nohy z hub?
Pokud jsou nohy houby červivé nebo jsou v poměru k tělu zkrácené, jsou zcela odstraněny. Čisté houby se nakrájejí na 4mm plátky. Plátky hub se rozloží v troubě. Při jejich uspořádání je nenechte překrývat. sušičce na 50 stupňů. Pokud sušička toto nastavení nemá, bude pravděpodobně sušit při vyšší teplotě, což zkrátí dobu sušení ve srovnání se sušením při 50 stupních. Houby sušte 5 až 8 hodin. Způsob, jakým se při ohýbání lámou, naznačuje, že musí být zcela suché.
Jak zamrazit bedly?
Jednou z výhod bedly je, že je to jedna z mála hub, které lze zmrazit syrová. Jednotlivé kloboučky vložte do plastové krabičky a vždy použijte fólii k oddělení vrstev, aby se daly snadno vyjmout. Mějte na paměti, že bedlu musíte zpracovat ještě zmraženou, jakmile ji vyjmete z mrazáku. V opačném případě dojde k jejich vytečení. Zmražené kloboučky můžete rychle obalit a uvařit jako řízky nebo je položit na cibuli. Máte možnost volby. Klobouky, které již byly obaleny nebo jemně předsmaženy, lze také zmrazit. Takto vám vydrží déle než šest měsíců. Když je vyndáte z mrazničky, vždy je hned položte na rozpálený tuk.
Článek pro Vás napsal Jakub ze Zaparkorun.cz