Loading...
Ikona košíku Košík je prázdný 0 0
Loading
Košík je prázdný

Domácí makovec s citronovou polevou

28.01.2023 00:20; Upraveno: 21.02.2024 01:32

Vynikající a nevšední moučník, se kterým zazáříte – pojďte si s námi upéct makovec s citronovou polevou.

Suroviny na domácí makovec:

  • 300 g cukru krystal
  • 130 g másla
  • 0,5 l mléka
  • 0,5 kg polohrubé mouky
  • 250 g mletého máku (stačí i 200 g balený)
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • olej a hrubá mouka na vymazání pekáčku (plechu)

Postup přípravy domácího makovce:

1️ Vejce s cukrem vyšleháme v misce.

2️ Přidáme rozpuštěné máslo, teplé mléko, mák, mouku, prášek do pečiva a vanilkový cukr.

3️ Vše dobře promísíme.

4️ Do pekáčku vymazaného a vysypaného hrubou moukou vlijeme těsto. (Velikost pekáčku, případně pečícího plechu zvolíme podle toho, jak vysoký chceme mít výsledný makovec. Je třeba počítat s tím, že pečením ještě naběhne do výšky.)

5️ Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 35-40 min. Propečení zkoušíme dřevěnou špejlí, píchnutím do těsta. Hotovo je až se na špejli těsto přestane lepit.

Suroviny na polevu:

  • 20 dkg moučkového cukru
  • citronová šťáva z jednoho citronu
  • 1 lžíce horké vody
  • 5 kapek oleje

Postup:

Do hlubokého talíře prosejeme moučkový cukr, přidáme citronovou šťávu, vodu a olej. Vidličkou vše dobře promísíme a vlijeme na ještě teplý makovec.

TIP !

Místo citronové šťávy můžeme nouzově použít kupovanou „citronku“, nejlépe tu, která obsahuje podíl citronové šťávy. Olej se do polevy přidává opravdu jen v kapkách – olej slouží k tomu, aby byla poleva vláčnější. Poleva má být po smíchání poměrně hustá a nejlépe se roztírá silikonovou stěrkou.

Tým Zaparkorun.cz přeje dobrou chuť.