Domácí makovec s citronovou polevou
Vynikající a nevšední moučník, se kterým zazáříte – pojďte si s námi upéct makovec s citronovou polevou.
Suroviny na domácí makovec:
- 300 g cukru krystal
- 130 g másla
- 0,5 l mléka
- 0,5 kg polohrubé mouky
- 250 g mletého máku (stačí i 200 g balený)
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- olej a hrubá mouka na vymazání pekáčku (plechu)
Postup přípravy domácího makovce:
1️ Vejce s cukrem vyšleháme v misce.
2️ Přidáme rozpuštěné máslo, teplé mléko, mák, mouku, prášek do pečiva a vanilkový cukr.
3️ Vše dobře promísíme.
4️ Do pekáčku vymazaného a vysypaného hrubou moukou vlijeme těsto. (Velikost pekáčku, případně pečícího plechu zvolíme podle toho, jak vysoký chceme mít výsledný makovec. Je třeba počítat s tím, že pečením ještě naběhne do výšky.)
5️ Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 35-40 min. Propečení zkoušíme dřevěnou špejlí, píchnutím do těsta. Hotovo je až se na špejli těsto přestane lepit.
Suroviny na polevu:
- 20 dkg moučkového cukru
- citronová šťáva z jednoho citronu
- 1 lžíce horké vody
- 5 kapek oleje
Postup:
Do hlubokého talíře prosejeme moučkový cukr, přidáme citronovou šťávu, vodu a olej. Vidličkou vše dobře promísíme a vlijeme na ještě teplý makovec.
TIP !
Místo citronové šťávy můžeme nouzově použít kupovanou „citronku“, nejlépe tu, která obsahuje podíl citronové šťávy. Olej se do polevy přidává opravdu jen v kapkách – olej slouží k tomu, aby byla poleva vláčnější. Poleva má být po smíchání poměrně hustá a nejlépe se roztírá silikonovou stěrkou.
Tým Zaparkorun.cz přeje dobrou chuť.