Recept na domácí majonézu a tatarskou omáčku
Domácí majonéza
Výroba domácí majonézy může být zapeklitý úkol, jelikož se může srazit. Pokud se však budete přesně držet našeho postupu, tak ji zvládnete na jedničku.
Suroviny na domácí majonézu:
- 2 žloutky (asi 50 g),
- 210 g stolního oleje,
- sůl,
- cukr,
- ocet nebo citronová šťáva.
Postup přípravy domácí majonézy:
1️ Nejdříve vyndáme vejce, případně i olej z lednice, aby měly stejnou pokojovou teplotu. (Pro jistotu si připravíme o jedno vejce navíc).
2️ Žloutky oddělíme od bílků a dáme do šlehací nádoby. Metlou šleháme žloutky a postupně přidáváme po kapkách olej.
3️ Když začne hmota viditelně houstnout, můžeme přidávání oleje zrychlit.
4️ Po zpracování veškerého oleje by měla být hmota dostatečně tuhá. Přidáme na dvě špetky soli (2x na špičku nože), stejně tolik cukru, lžičku octa, případně citronové šťávy a opět zlehka prošleháme.
Právě jste si vyrobili tu nejlepší, vlastní majonézu, kterou můžete dál zpracovávat. Kdo chce, dochutí si ji třeba barevným pepřem, bylinkami nebo hořčicí. Pokud se vám zdá majonéza příliš hutná, můžete si ji opatrně naředit třeba nálevem z okurek, smetanou, nebo bílým jogurtem.
Někdy se může stát, že se nám majonéza srazí, nebo místo majonézy ušleháme pouze jakousi žloutkovou emulzi. Důvodem je pravděpodobně to, že:
- Příliš rychle jsme přidávali olej ke žloutkům.
- Vejce a olej měly při zpracování rozdílnou teplotu.
- Špatně jsme oddělili žloutky od bílků a část bílku se nám dostala do majonézy.
Jak napravit sraženou majonézu:
Do nové nádoby dáme jeden žloutek, právě ten, co jsme si preventivně vyndali z lednice již na začátku. Dáme pozor na to aby byl dobře oddělený od bílku.
Šleháme a po kapkách přiléváme sraženou emulzi, a je hotovo. :)
Domácí tatarská omáčka
Nevíme jak je to u vás, ale u nás doma trpíme permanentním nedostatkem tatarské omáčky. Já vím, nic by se nemělo přehánět, ale když ona je tak dobrá…a navíc, když je domácí, to se nedá odolat. Tady máte recept jak na to.
Suroviny na domácí tatarku:
- 1 lžíce plnotučné hořčice,
- 1 lžička octa,
- 200 ml oleje,
- 1 sterilovaná okurka,
- 1 lžička mletého pepře,
- 1 žloutek,
- 1 menší cibule,
- ½ lžičky soli.
Postup přípravy domácí tatarské omáčky:
1️ Cibuli nakrájejte najemno a nasypte do vysoké nádoby. Přidejte sůl, pepř, ocet a hořčici. Nakonec do mísy vyklepněte žloutek.
2️ Tyčovým mixérem vyšlehejte do potřebné konzistence za postupného pomalého přidávání oleje viz. recept na majonézu.
3️ Nakonec dodáme na jemno nastrouhanou okurku.
TIP!
Pokud je tatarka příliš hustá, můžete přidat trochu oleje. Suroviny před přípravou vyndejte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Kdo má rád, může na dochucení přidat pár kapek citronu.
Tým Zaparkorun.cz přeje dobrou chuť.