Recept na mexické Chili con carne
Máte rádi luštěniny a nevíte, co dobrého byste si z nich uvařili? Máme pro vás snadný recept na mexické fazole, který bude jistě chutnat nejen milovníkům pálivých jídel. Jednoduchá a rychlá příprava završená pomalým varem je ideální kombinace pro skvělý výsledek.
Suroviny na Chili con carne
- 500 g hovězího mletého masa (já zkoušel i mix hovězího a vepřového a taky moc dobré),
- 2 cibule,
- 1 červená paprika,
- 1 plechovka drcených rajčat,
- 2 plechovky červených fazolí,
- 1 hrnek kukuřice (lepší než sterilovaná je mrazená),
- 120 ml červeného vína,
- 2 kostičky hořké čokolády,
- 2 stroužky česneku,
- 1 lžička mletého kmínu,
- 1–2 chilli papričky (čerstvé nebo sušené),
- 1 lžíce sladké papriky,
- 1 lžička soli,
- 2 lžíce řepkového oleje,
- pepř.
Mexické Chili con carne (Autor: Zaparkorun.cz)
Postup přípravy Chili con carne:
1️ Cibuli nakrájejte najemno a nechte zesklovatět na rozpáleném oleji.
2️ Přidejte mleté maso a důkladně ho ze všech stran zprudka orestujte.
3️ Pořádně opepřete a přidejte na proužky nakrájenou papriku, nasekaný česnek, nadrcené nebo na jemno nakrájené chilli, kmín, papriku a lžičku soli.
5️ Promíchejte, zalijte vínem, krájenými rajčaty a 500 ml vody a povařte do změknutí. U mletého masa stačí asi 30 minut, aby se chutě hezky propojily, u předního hovězího (krku) pak platí, že čím déle, tím lépe.
6️ Průběžně kontrolujte, jestli je v hrnci (nebo pánvi) dostatek tekutiny.
7️ Na závěr přidejte čokoládu, scezené fazole a kukuřici. Nechte ještě pár minut prohřát a podávejte.
Tip!
Servírujte jen tak s chlebem, vařenou rýží nebo třeba kukuřičnými plackami a čerstvým koriandrem.
Pokud to přeženete s chilli, můžete to zachránit přidáním kysané smetany, nebo brambor.
Mleté maso je sice rychlejší na přípravu, ale mnohem silnější chuť a lepší šťávu získáte při použití hovězího krku nakrájeného na nudličky. Vaření pak můžete urychlit použitím tlakového hrnce, samotná příprava vám stejně zabere jen pár minut a dobu vaření si s ním zkrátíte zhruba o polovinu.
Chili con carne je nejlepší druhý den, kdy se po rozležení krásně propojí chutě.
Tým Zaparkorun.cz přeje dobrou chuť.