Recept na TIRAMISÚ – dle Emanuele Ridi
25.02.2023 02:32; Upraveno: 21.02.2024 01:22
Tiramisu je italský dezert, který se skládá z měkkého sýra, bílkové směsi, kávy, likéru, čokolády a dezertního piškotu.
I když jeho původ není jasný, je obvykle označován jako venkovské jídlo z regionu Veneto v severní Itálii. První zmínky o tiramisu pocházejí z poloviny 20. století. Existují také dva teorie o jeho původu. První teorie tvrdí, že tiramisu pochází z restaurace Le Beccherie v Trevisu, kde byl poprvé podáván v roce 1969. Druhá teorie však tvrdí, že dezert pochází z druhé poloviny 20. století, kdy byl podáván v restauraci Alle Beccherie v Padově.
Ingredience na 4 porce tiramisu:
- 500 g Mascarpone,
- 5 lžic cukru krupice,
- 5 vajec,
- 2x malý panák Amaretto,
- šálek silné kávy černé,
- 2 pytlíky cukrářských piškotů,
- kakao na posypání.
Postup přípravy tiramisu:
- Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny.
- Z bílků vyšleháme sníh.
- Do žloutků přidáme Mascarpone, dobře promícháme a nakonec pomalu vmícháme sníh.
- Piškoty namáčíme do kávy smíchané s Amarettem, jen rychle, aby se nerozmáčely. Skládáme do formy – piškoty, krém, piškoty.
- Poslední vrstvu krému posypeme kakaem.
- Necháme minimálně 2 hodiny zatuhnout v lednici.
Tým Zaparkorun.cz přeje dobrou chuť.