Loading...
Ikona košíku Košík je prázdný 0 0
Loading
Košík je prázdný

Recept na jablečný závin (štrůdl)

06.03.2023 12:59; Upraveno: 21.02.2024 01:14

Ingredience na těsto:

  • 600 g polohrubé mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 2 ks žloutků
  • 50 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 250 g másla

Dále budete na přípravu jablečného závinu potřebovat:

  • 2 kg jablek
  • cukr
  • skořice
  • máslo na potření

Postup přípravy jablečného závinu:

  1. Ve vlažném mléce rozpustíme cukr, přidáme droždí a připravíme si kvásek.
  2. Do vykynutého kvásku přidáme žloutky, promícháme a přidáme rozpuštěné máslo.
  3. Přidáme mouku a vypracujeme vláčné těsto. Vyformujeme 4 stejné bochánky a necháme 30 minut odstát.
  4. Mezitím si oloupeme a nastrouháme cca 2 kg jablek.
  5. Z každého bochánku vyválíme na pomoučněném vále placku, na kterou nasypeme a rozetřeme trošku strouhanky (případně kokosu), na ni rozložíme nastrouhaná jablka, ta posypeme cukrem a troškou skořice.
  6. Zamotáme v závin, dáme na plech, potřeme rozpuštěným máslem a necháme ještě 30 minut kynout na plechu.
  7. Pečeme na 160 stupňů asi 35 – 40 minut. Během pečení můžeme záviny ještě potřít rozpuštěným máslem.

Jablečný závin před pečením
Jablečný závin před pečením (Autor: Zaparkorun.cz)

Jablečný závin před pečením
Jablečný závin po upečení (Autor: Zaparkorun.cz)

Tým Zaparkorun.cz přeje dobrou chuť.