Recept na jablečný závin (štrůdl)
06.03.2023 12:59; Upraveno: 21.02.2024 01:14
Ingredience na těsto:
- 600 g polohrubé mouky
- 60 g moučkového cukru
- 2 ks žloutků
- 50 g droždí
- 200 ml mléka
- 250 g másla
Dále budete na přípravu jablečného závinu potřebovat:
- 2 kg jablek
- cukr
- skořice
- máslo na potření
Postup přípravy jablečného závinu:
- Ve vlažném mléce rozpustíme cukr, přidáme droždí a připravíme si kvásek.
- Do vykynutého kvásku přidáme žloutky, promícháme a přidáme rozpuštěné máslo.
- Přidáme mouku a vypracujeme vláčné těsto. Vyformujeme 4 stejné bochánky a necháme 30 minut odstát.
- Mezitím si oloupeme a nastrouháme cca 2 kg jablek.
- Z každého bochánku vyválíme na pomoučněném vále placku, na kterou nasypeme a rozetřeme trošku strouhanky (případně kokosu), na ni rozložíme nastrouhaná jablka, ta posypeme cukrem a troškou skořice.
- Zamotáme v závin, dáme na plech, potřeme rozpuštěným máslem a necháme ještě 30 minut kynout na plechu.
- Pečeme na 160 stupňů asi 35 – 40 minut. Během pečení můžeme záviny ještě potřít rozpuštěným máslem.
Jablečný závin před pečením (Autor: Zaparkorun.cz)
Jablečný závin po upečení (Autor: Zaparkorun.cz)
Tým Zaparkorun.cz přeje dobrou chuť.