Černá buchta - recept na vynikající moučník ke kávě
Máte chuť na nějaký moučník po dobrém obědě, aby bylo co přikusovat ke kávě? Vyzkoušejte náš ozkoušený recept na černou buchtu a celá rodina si jej zamiluje. Nevěříte? Zkuste to a uvidíte sami. :)
Suroviny na černou buchtu:
- 300 g hladké mouky,
- 300 g moučkového cukru,
- 100 g másla (roztopeného),
- 2 celá vejce,
- 2 dkg kakaa (3 lžíce),
- ¼ l mléka (vlažného),
- 1 ½ prášku do pečiva,
- ½ l meruňkového kompotu,
- citronová kůra z jednoho citronu,
- olej a hrubá mouka na vymazání pekáčku (plechu).
Suroviny na černou buchtu (Autor: Zaparkorun.cz)
Postup přípravy černé buchty:
- Všechny suroviny, kromě kompotu, smícháme v míse dohromady.
- Na závěr vmícháme scezený meruňkový kompot.
- Do pekáčku vymazaného a vysypaného hrubou moukou vlijeme těsto a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C přibližně 20 - 25 minut. Propečení zkoušíme dřevěnou špejlí píchnutím do těsta. Hotovo je až se na špejli těsto přestane lepit.
- Ještě vlažnou buchtu polijeme citronovou polevou.
Hotová černá buchta (Autor: Zaparkorun.cz)
Suroviny na citronovou polevu:
- 20 dkg moučkového cukru
- citronová šťáva z jednoho citronu
- 1 lžíce horké vody
- 5 kapek oleje
Postup:
Do hlubokého talíře prosejeme moučkový cukr, přidáme citronovou šťávu, vodu a olej. Vidličkou vše dobře promísíme a vlijeme na ještě teplý makovec.
Černá buchta (Autor: Zaparkorun.cz)
TIP!
Místo citronové šťávy můžeme nouzově použít kupovanou „citronku“, nejlépe tu která obsahuje podíl citronové šťávy. Olej se do polevy přidává opravdu jen v kapkách, olej slouží k tomu, aby byla poleva vláčnější. Poleva má být po smíchání poměrně hustá a nejlépe se roztírá silikonovou stěrkou.
Tým Zaparkorun.cz přeje dobrou chuť.