Loading...
Ikona košíku Košík je prázdný 0 0
Loading
Košík je prázdný

Černá buchta - recept na vynikající moučník ke kávě

06.03.2023 13:41; Upraveno: 21.02.2024 01:16

Máte chuť na nějaký moučník po dobrém obědě, aby bylo co přikusovat ke kávě? Vyzkoušejte náš ozkoušený recept na černou buchtu a celá rodina si jej zamiluje. Nevěříte? Zkuste to a uvidíte sami. :)

Suroviny na černou buchtu:

  • 300 g hladké mouky,
  • 300 g moučkového cukru,
  • 100 g másla (roztopeného),
  • 2 celá vejce,
  • 2 dkg kakaa (3 lžíce),
  • ¼ l mléka (vlažného),
  • 1 ½ prášku do pečiva,
  • ½ l meruňkového kompotu,
  • citronová kůra z jednoho citronu,
  • olej a hrubá mouka na vymazání pekáčku (plechu).

Suroviny na černou buchtu
Suroviny na černou buchtu (Autor: Zaparkorun.cz)

Postup přípravy černé buchty:

  1. Všechny suroviny, kromě kompotu, smícháme v míse dohromady.
  2. Na závěr vmícháme scezený meruňkový kompot.
  3. Do pekáčku vymazaného a vysypaného hrubou moukou vlijeme těsto a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C přibližně 20 - 25 minut. Propečení zkoušíme dřevěnou špejlí píchnutím do těsta. Hotovo je až se na špejli těsto přestane lepit.
  4. Ještě vlažnou buchtu polijeme citronovou polevou.

Hotová černá buchta
Hotová černá buchta (Autor: Zaparkorun.cz)

Suroviny na citronovou polevu:

  • 20 dkg moučkového cukru
  • citronová šťáva z jednoho citronu
  • 1 lžíce horké vody
  • 5 kapek oleje

Postup:

Do hlubokého talíře prosejeme moučkový cukr, přidáme citronovou šťávu, vodu a olej. Vidličkou vše dobře promísíme a vlijeme na ještě teplý makovec.

Černá buchta
Černá buchta (Autor: Zaparkorun.cz)

TIP!

Místo citronové šťávy můžeme nouzově použít kupovanou „citronku“, nejlépe tu která obsahuje podíl citronové šťávy. Olej se do polevy přidává opravdu jen v kapkách, olej slouží k tomu, aby byla poleva vláčnější. Poleva má být po smíchání poměrně hustá a nejlépe se roztírá silikonovou stěrkou.

Tým Zaparkorun.cz přeje dobrou chuť.