Recept na výbornou svíčkovou omáčku
16.07.2023 14:30; Upraveno: 21.02.2024 00:44
Svíčková omáčka patří mezi slavnostnější jídla, její příprava přitom není tak složitá. Recept vypadá náročně a zabere nějaký čas, ale tato lahodná omáčka za to stojí.
Suroviny na přípravu omáčky
- 800 g hovězího masa (kýta),
- 100 g slaniny nebo špeku,
- 500 ml hovězího vývaru nebo vody,
- 200 ml smetany,
- 25 g másla,
- 25 g hladké mouky,
- 2 cibule,
3 mrkve, - 2 petržele,
- půlka většího celeru,
- půlka citronu,
- 2 lžíce sádla,
- 2 lžíce másla,
- 3 lžíce cukru,
3 lžíce octa, - 1 lžíce hořčice,
- bobkový list,
- černý pepř (5 kuliček),
- nové koření (5 kuliček),
- sůl a pepř podle chuti.
Výborná svíčková omáčka (Autor: www.freepik.com)
Postup přípravy
- Slaninu nebo špek nakrájejte na větší špalíčky o šířce zhruba jeden centimetr. Před přípravou masa vložte špek do mrazáku – ztuhne a bude se lépe vkládat.
- Maso očistěte, připravte si tenký nůž a vařečku. Do kusu masa pak udělejte vpich nožem, otvor zvětšete rukojetí vařečky a poté vložte kousek špeku. Snažte se špalíčky rozmístit rovnoměrně, zajistíte tak vláčnost masa a vytvoříte i hezký estetický dojem na řezu masa.
- Troubu rozpalte na 180 °C. Mezitím připravené maso svažte provázkem, aby vznikl rovnoměrný váleček. Ze všech stran ho osolte a opepřete.
- Očistěte a nakrájejte cibuli, mrkev, petržel a celer a nakrájejte na zhruba centimetrové kostičky.
- V hrnci rozpusťte dvě lžíce sádla a dvě lžíce másla. Na tuku osmahněte maso, aby chytlo barvu. Poté ho přendejte ho pekáčku.
- Na vzniklém výpeku orestujte mrkev, petržel a celer. Jakmile zezlátnou, přidejte také cibuli a nechte osmahnout.
- Orestovanou zeleninu zasypte cukrem a nechte zhruba minutku karamelizovat. Poté přidejte ocet a nechte ho vyvařit.
- Pak už jen stačí přidat hořčici, podlít vývarem (nebo vodou) a přivést směs k varu. Vše poté vlijte do pekáčku, ve kterém je maso.
- Do pekáče vložte také koření. Vše přikryjte alobalem či poklicí a dejte péct. Maso by mělo změknout během zhruba dvou hodin. Každou půlhodinu otáčejte.<>
- Jakmile je maso hotové, vyndejte ho z pekáče a vraťte ho odpočívat do chladnoucí trouby – ideální je teplota kolem 80-100 °C.
- Vyndejte koření a směs se zeleninou přeceďte – oddělí se tak šťáva a zelenina.
- V hrnci si připravte jíšku – nechte zpěnit máslo, přidejte mouku a za stálého míchání orestujte. Přidejte část šťávy a rozmíchejte. Následně přidejte i zbytek šťávy. <>
- Pevnou část z cedníku propasírujte a přidejte do hrnce.
- Tuto směs nechte provařit zhruba 20 minut, občas promíchejte.
- Na závěr už stačí jen dochutit solí, šťávou z citronu, případně i cukrem. Poté přilijte smetanu a nechte krátce prohřát.
- Pro servírování už stačí jen nakrájet maso na plátky a přidat knedlíky.
Tip!
Pro přípravu omáčky nebývá používána hovězí svíčková, namísto toho je oblíbená kýta, případně plec. Pokud si však omáčku chcete připravit ještě rychleji, můžete vyzkoušet i jiné maso – kuřecí či třeba králičí.
Tým Zaparkorun.cz přeje dobrou chuť.