Loading...
Ikona košíku Košík je prázdný 0 0
Loading
Košík je prázdný

Recept na svěží tvarohový dort Míša

18.06.2023 13:00; Upraveno: 21.02.2024 00:45

Tento tvarohový dort je dokonalou sladkou pochoutkou pro každou příležitost. Nadýchaný korpus potřený jemným tvarohovým krémem a pokrytý lahodnou čokoládovou polevou zaručeně okouzlí každého milovníka dezertů.

Suroviny na korpus

  • 4 vejce (bílky a žloutky odděleně),
  • 4 lžíce moučkového cukru,
  • 4 lžíce polohrubé mouky,
  • 1 lžička kypřicího prášku,
  • 1 lžíce oleje,
  • 1 lžíce kakaa.

Suroviny pro přípravu náplně

  • 750 g tvarohu,
  • 200 g másla,
  • zhruba 200 g moučkového cukru (podle chuti).

Suroviny na polevu

  • 60 g hořké čokolády,
  • 50 g másla,
  • 1 lžíce mléka.

Tvarohový dort Míša
Tvarohový dort Míša (Autor: www.freepik.com)

Postup přípravy

  1. Ještě, než začnete, dejte troubu předehřívat na 180 °C.
  2. Prvním krokem v přípravě korpusu je vyšlehání žloutků s cukrem a olejem. Měla by vzniknout světlá pěna.
  3. V jiné míse vyšlehejte bílky do pevného sněhu.
  4. K vyšlehaným žloutkům přidejte směs mouky, prášku do pečiva a kakaa – ideálně prosejte skrz sítko.
  5. Do směsi přidávejte po částech bílkový sníh, vždy dobře zapracujte. Ideálně s pomocí lžíce nebo stěrky na těsto – sníh vmíchejte jemně, aby zůstal nadýchaný.
  6. Připravte si dortovou formu, vyložte ji pečicím papírem a boky lehce vymažte tukem (máslem nebo olejem).
  7. Pečte zhruba 15 minut, poté těsto zkontrolujte špejlí. Pokud není hotové, nechte ještě zhruba pět minut dopéct.
  8. Korpus nechte chladnout a mezitím si připravte náplň a polevu.
  9. Máslo nechte změknout a vyšlehejte ho s tvarohem. Přidejte také cukr podle chuti – zašlehávejte po částech.
  10. Vzniklým tvarohovým krémem můžete potřít vychladlý korpus umístěný v dortové formě.
  11. Polevu vytvoříte rozpuštěním čokolády a másla ve vodní lázni. Poté přidejte mléko a dobře promíchejte. Ještě teplé navrstvěte na tvaroh. Poté nechte ztuhnout v ledničce. Zhruba po dvou hodinách můžete podávat, delší pobyt v lednici však dortu prospěje.

Tým Zaparkorun.cz přeje dobrou chuť.