Recept na svěží tvarohový dort Míša
18.06.2023 13:00; Upraveno: 21.02.2024 00:45
Tento tvarohový dort je dokonalou sladkou pochoutkou pro každou příležitost. Nadýchaný korpus potřený jemným tvarohovým krémem a pokrytý lahodnou čokoládovou polevou zaručeně okouzlí každého milovníka dezertů.
Suroviny na korpus
- 4 vejce (bílky a žloutky odděleně),
- 4 lžíce moučkového cukru,
- 4 lžíce polohrubé mouky,
- 1 lžička kypřicího prášku,
- 1 lžíce oleje,
- 1 lžíce kakaa.
Suroviny pro přípravu náplně
- 750 g tvarohu,
- 200 g másla,
- zhruba 200 g moučkového cukru (podle chuti).
Suroviny na polevu
- 60 g hořké čokolády,
- 50 g másla,
- 1 lžíce mléka.
Tvarohový dort Míša (Autor: www.freepik.com)
Postup přípravy
- Ještě, než začnete, dejte troubu předehřívat na 180 °C.
- Prvním krokem v přípravě korpusu je vyšlehání žloutků s cukrem a olejem. Měla by vzniknout světlá pěna.
- V jiné míse vyšlehejte bílky do pevného sněhu.
- K vyšlehaným žloutkům přidejte směs mouky, prášku do pečiva a kakaa – ideálně prosejte skrz sítko.
- Do směsi přidávejte po částech bílkový sníh, vždy dobře zapracujte. Ideálně s pomocí lžíce nebo stěrky na těsto – sníh vmíchejte jemně, aby zůstal nadýchaný.
- Připravte si dortovou formu, vyložte ji pečicím papírem a boky lehce vymažte tukem (máslem nebo olejem).
- Pečte zhruba 15 minut, poté těsto zkontrolujte špejlí. Pokud není hotové, nechte ještě zhruba pět minut dopéct.
- Korpus nechte chladnout a mezitím si připravte náplň a polevu.
- Máslo nechte změknout a vyšlehejte ho s tvarohem. Přidejte také cukr podle chuti – zašlehávejte po částech.
- Vzniklým tvarohovým krémem můžete potřít vychladlý korpus umístěný v dortové formě.
- Polevu vytvoříte rozpuštěním čokolády a másla ve vodní lázni. Poté přidejte mléko a dobře promíchejte. Ještě teplé navrstvěte na tvaroh. Poté nechte ztuhnout v ledničce. Zhruba po dvou hodinách můžete podávat, delší pobyt v lednici však dortu prospěje.
Tým Zaparkorun.cz přeje dobrou chuť.