Svíčková omáčka: Fotorecept, podle kterého ji zvládne každý
Česká klasika, kterou všichni známe, a právě díky své oblibě má také spoustu variant, jak ji připravit. Každý má svůj rodinný originální recept, dle vlastní chuti. Dnes vám tady předkládáme jeden z nich.
Svíčková omáčka (Autor: Zaparkorun.cz)
Suroviny na přípravu svíčkové omáčky:
- 1 kg vepřové kýty
- 1 ks středně velké cibule
- 1 ks mrkve
- pepř
- sůl
- olej
- 3 lžíce hladké mouky
- 10 kuliček nového koření
- 8 menších lístků bobkového listu
- 1 kostka masoxu
- ½ z 320g skleničky Halali – směs na svíčkovou
- plnotučná hořčice
- 1 bal. (200g) smetany ke šlehání (min. 30%)
Postup přípravy svíčkové omáčky:
- Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme dozlatova na troše oleje, nejlépe rovnou v tlakovém hrnci (zatím samozřejmě bez poklice).
- Maso nakrájíme na plátky, naklepeme paličkou a nařízneme po obvodu, aby se při vaření nekroutilo a zůstaly pěkné plátky.
- Maso osolíme, opepříme a z obou stran potřeme plnotučnou hořčicí.
- Pokud je již cibulka dozlatova, přidáme do hrnce postupně plátky masa, které zprudka osmahneme z obou stran.
- Po osmahnutí masa přidáme do hrnce vodu v potřebném množství tak, aby se maso úplně ponořilo a měli jsme potřebné množství výsledné omáčky.
- Přidáme ostrouhanou mrkev nakrájenou na větší kousky (můžeme přidat i jednu petržel, pokud máte rádi výraznější chuť).
- Dále přidáme Halali, nové koření, bobkový list a kostku masoxu.
- Nyní tlakový hrnec uzavřeme a necháme povařit. Po natlakování, když začne ucházet pára, tak cca. 10 minut vaříme.
- Po odvaření vyndáme maso a dáme jej do normálního hrnce, do kterého následně slijeme přes sítko vývar. Ze sítka vyndáme bobkový list a nové koření. Zbytek směsi, která zbyla v sítku, rozmixujeme a také přidáme do hrnce.
- Přivedeme k varu a zahustíme „kváskem“, který si uděláme z přibližně 1 dl vody, ve které rozkvedláme hladkou mouku tak, aby nám ve výsledku vznikla řídká kašička.
- Po zahuštění vaříme přibližně 15-20 minut. Na závěr přidáme smetanu ke šlehání, povaříme dalších cca. 15 minut a máme hotovo.
- Podáváme s houskovým knedlíkem.
Tip!
Svíčková je nejlepší až druhý den, ale kdo to má vydržet. :D
Pokud si chcete servírovaný pokrm ještě více vylepšit, není nic jednoduššího, než že na servírovaný plátek masa přidáte plátek citronu ozdobený kopečkem šlehačky a troškou brusinek.
Tým Zaparkorun.cz přeje dobrou chuť.
2 ks skladem (u vás již 22.11.)Nejprodávanější z kategorie: Vychytávky do kuchyně