Loading...
Ikona košíku Košík je prázdný 0 0
Loading
Košík je prázdný

Svíčková omáčka: Fotorecept, podle kterého ji zvládne každý

25.08.2023 14:10; Upraveno: 21.02.2024 00:40

Česká klasika, kterou všichni známe, a právě díky své oblibě má také spoustu variant, jak ji připravit. Každý má svůj rodinný originální recept, dle vlastní chuti. Dnes vám tady předkládáme jeden z nich.  

Svíčková omáčka
Svíčková omáčka (Autor: Zaparkorun.cz)

Suroviny na přípravu svíčkové omáčky:

  • 1 kg vepřové kýty
  • 1 ks středně velké cibule
  • 1 ks mrkve
  • pepř
  • sůl
  • olej
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 10 kuliček nového koření
  • 8 menších lístků bobkového listu
  • 1 kostka masoxu
  • ½ z 320g skleničky Halali – směs na svíčkovou
  • plnotučná hořčice
  • 1 bal. (200g) smetany ke šlehání (min. 30%)

Postup přípravy svíčkové omáčky:

  1. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme dozlatova na troše oleje, nejlépe rovnou v tlakovém hrnci (zatím samozřejmě bez poklice).
  2. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme paličkou a nařízneme po obvodu, aby se při vaření nekroutilo a zůstaly pěkné plátky.
  3. Maso osolíme, opepříme a z obou stran potřeme plnotučnou hořčicí.
  4. Pokud je již cibulka dozlatova, přidáme do hrnce postupně plátky masa, které zprudka osmahneme z obou stran.
  5. Po osmahnutí masa přidáme do hrnce vodu v potřebném množství tak, aby se maso úplně ponořilo a měli jsme potřebné množství výsledné omáčky.
  6. Přidáme ostrouhanou mrkev nakrájenou na větší kousky (můžeme přidat i jednu petržel, pokud máte rádi výraznější chuť).
  7. Dále přidáme Halali, nové koření, bobkový list a kostku masoxu.
  8. Nyní tlakový hrnec uzavřeme a necháme povařit. Po natlakování, když začne ucházet pára, tak cca. 10 minut vaříme.
  9. Po odvaření vyndáme maso a dáme jej do normálního hrnce, do kterého následně slijeme přes sítko vývar. Ze sítka vyndáme bobkový list a nové koření. Zbytek směsi, která zbyla v sítku, rozmixujeme a také přidáme do hrnce.
  10. Přivedeme k varu a zahustíme „kváskem“, který si uděláme z přibližně 1 dl vody, ve které rozkvedláme hladkou mouku tak, aby nám ve výsledku vznikla řídká kašička.
  11. Po zahuštění vaříme přibližně 15-20 minut. Na závěr přidáme smetanu ke šlehání, povaříme dalších cca. 15 minut a máme hotovo.
  12. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Tip!

Svíčková je nejlepší až druhý den, ale kdo to má vydržet. :D 

Pokud si chcete servírovaný pokrm ještě více vylepšit, není nic jednoduššího, než že na servírovaný plátek masa přidáte plátek citronu ozdobený kopečkem šlehačky a troškou brusinek.

Tým Zaparkorun.cz přeje dobrou chuť.

Nejprodávanější z kategorie: Vychytávky do kuchyně