Jak vybrat gril: Průvodce výběrem grilu
Hlavní grilovací sezona se pomalu blíží. Tím pádem přichází čas na zprovoznění grilu po zimě. Pokud však zatím žádný nemáte, ale rádi byste si v létě poseděli s rodinou nebo přáteli u pořádné grilovačky, může vám přijít vhod tento článek, ve kterém se dozvíte užitečné informace týkající se výběru nového zahradního grilu a zároveň zjistíte i něco málo o nejčastěji používaném grilovacím náčiní, které by nemělo chybět ve správné výbavě pro grilování.
Jak vybrat zahradní gril
Ještě než se pustíte do výběru konkrétního typu a modelu grilu, měli byste se zamyslet nad několika zásadními otázkami, které jsou nezbytné pro to, abyste si pořídili takový gril, který bude nejvíce vyhovovat vašim potřebám.
Je tedy důležité znát odpovědi na tyto otázky:
- Jak velký máte rozpočet určený na pořízení nového grilu?
- Kde a jak často máte v plánu a grilovat?
- Jaké množství jídla budete chtít na grilu běžně připravovat?
Existuje totiž nepřeberné množství různých nejen zahradních grilů a člověk vybírající si svůj první gril se v celé nabídce může jednoduše ztratit, pokud nebude přesně vědět, co hledá a co potřebuje.
Gril vybírejte podle těchto parametrů
Jakmile se vydáte do obchodu, nebo začnete brouzdat nabídkou e-shopů, měli byste vědět, že byste se měli dívat především na údaje týkající se velikosti, materiálu a zdroje tepla. Dnes již není nutné při grilování zapalovat oheň, existují i další varianty, u kterých z grilu neuniká kouř, který může být někdy docela nepříjemný. Zejména pokud bydlíte v bytě a nemáte zahradu nebo jiný venkovní prostor, kde byste mohli grilovat, pořízení grilu na dřevěné uhlí by nebyla ta nejlepší volba. V takovém případě se jeví jako lepší řešení sáhnout po elektrickém grilu, ze kterého při přípravě jídla nešlehají plameny ani nevyletují jiskry. S elektrickým grilem tak můžete grilovat klidně i v interiéru nebo třeba na balkoně.
Někdo však může namítnout, že příprava jídla na elektrickém grilu nemá tu správnou atmosféru. Když máte velkou zahradu, připadá v úvahu plynový gril i gril na dřevěné uhlí. U těchto řešení však musíte počítat s tím, že pro každé grilování budete muset obstarat palivo pro gril.
Ke grilům je běžně dodáváno i různé příslušenství, které má za úkol usnadnit proces přípravy jídla. Zajímejte se proto i o to, co vše kromě grilu samotného při koupi dostanete. Pokud se například rozhodnete pro gril na dřevěné uhlí, může vás u některých prodejců potěšit fakt, že k němu dostanete rovnou i pytel s dřevěným uhlím zadarmo.
Jak vybrat elektrický gril
Mezi nesporné výhody elektrických grilů patří jejich jednoduchost a možnost používat je prakticky kdekoliv, kde je přístup k elektrické energii. Kromě toho na rozdíl od zařízení na tuhá paliva nabízejí možnost instantně regulovat teplotu během přípravy jídla tak, jak zrovna potřebujete.
Běžně se prodávají dvě hlavní varianty elektrických grilů - stolní a se stojanovou konstrukcí. Pokud se rozhodnete pro stolní, můžete očekávat velmi kompaktní zařízení, které nezabírá zbytečně velký prostor. Jsou vhodné zejména pro přípravu menšího množství porcí, protože se často jedná o menší zařízení, která nedisponují tak velkou plochou pro grilování.
Při výběru elektrického grilu se zaměřte především na:
- materiál grilovací plochy
- příkon
- typ
- vybavení
- funkce
Elektrických grilů existují 4 hlavní typy - kontaktní, stolní, venkovní a raclette grily.
Kontaktní grily jsou jednoznačně nejoblíbenější volbou mezi spotřebiteli, protože dovedou pokrmy připravovat rovnoměrně z obou stran. Je tomu tak možné z důvodu, že jsou vybaveny dvěmi topnými tělesy, mezi která se umisťuje jídlo určené pro grilování. Tento typ grilu si poradí s přípravou prakticky jakéhokoliv pokrmu od masa až po zeleninu.
Stolní grily jsou vhodné pro přípravu pokrmů přímo v interiéru domácnosti, případně na terase. Jednoduše je položíte na stůl, připojíte do elektrické sítě a můžete začít grilovat. I když se jedná o skladná zařízení, mnohdy nabízejí celkem velkou grilovací plochu, na které můžete připravit jídlo i pro více lidí.
Venkovní grily se hodí pro grilování venku, protože jsou běžně z výroby vybaveny stojanem, na kterém jsou umístěny. Odpadá tak nutnost vytahovat ven stůl nebo jinou plochu, na kterou byste gril položili. Tento typ elektrického grilu bývá také běžně vybavený poklopem, díky kterému se jídlo rychleji připravuje.
Raclette grily se od ostatních liší grilovací plochou, ke které jsou navíc připojeny pánvičky, takže na nich můžete odděleně připravovat různé specifické druhy pokrmů v jeden moment. Často jsou tyto pánvičky využívány například pro sýry nebo omáčky.
Jak vybrat plynový gril
Stejně jako elektrický gril, je plynový gril nažhavený a připravený k přípravě pokrmů prakticky okamžitě. Také u nich během provozu můžete regulovat teplotu tak, jak budete zrovna potřebovat. Od elektrického grilu se však liší tím, že je potřeba zajistit pro něj palivo uložené v propan-butanových lahvích. To je výhoda a zároveň i tak trochu nevýhoda. Plynový gril můžete používat i na místech, kde není zavedená elektřina, například na chatách či chalupách v odlehlejších oblastech. Musíte být však více opatrní především z důvodu používání propan-butanových lahví, které je potřeba skladovat ve vhodných podmínkách a tak, aby v žádném případě nedošlo k jejich poškození.
Při výběru plynového grilu se zaměřte na:
- materiál jednotlivých komponentů grilu
- možnost dostatečné regulace teploty
- výkon plynových hořáků
- vybavení
I plynové grily můžete pořídit v několika různých provedeních. Nejčastěji se setkáte s grily s plynovou náplní, lávovými plynovými grily a RBS grily.
Grily s plynovou náplní jsou oblíbenou volbou zákazníků především proto, že se jedná o nejkompaktnější řešení z plynových grilů, které si můžete vzít i s sebou například někam do přírody. Musíte však počítat s tím, že u takovéhoto grilu se budete muset spokojit s nižším výkonem, protože je zpravidla vybaven pouze jedním hořákem.
Lávový gril je specifický tím, že pro grilování jsou používány lávové kameny, které připravovaným pokrmům dodávají specifickou chuť a zároveň se rovnoměrně zahřívají a tím pádem usnadňují grilování. Značnou nevýhodou je však to, že kameny je nutné po určité době vyměňovat, protože při grilování nasávají tuk, který může při několikanásobném použití těch samých lávových kamenů vyvolávat nepříjemný zápach a nepříznivě ovlivňovat chuť připravovaného jídla.
RBS gril má jednu značnou výhodu. A tou je umístění hořáků po stranách grilu na rozdíl od klasického umístění ve spodní části. Díky tomu nedochází ke spalování ukapujícího tuku z masa přímo na hořáky, což nezpůsobuje nepříjemný zápach a kouř. I když jsou hořáky umístěny po stranách grilu, dochází k lepší distribuci tepla díky jejich kovovému nebo keramickému materiálu.
Nevýhodou plynových grilů může být to, že jsou zpravidla hůře skladné než elektrické grily a musíte tak počítat s větším prostorem pro umístění grilu, když ho zrovna nebudete používat. Někoho může také odrazovat vyšší pořizovací cena, pokud však plynový gril budete často používat, ve výsledku bude jeho provoz levnější ve srovnání s grilem na dřevěné uhlí.
Jak vybrat gril na dřevěné uhlí?
Grily na dřevěné uhlí patří k nejlevnějším a zároveň asi nejoblíbenějším řešením pro grilování. Oproti elektrickým a plynovým grilům však mají značkou nevýhodu. Tou je nutnost čekat na rozžhavení grilu o dost delší dobu a zároveň je potřeba přikládat do grilu dřevo nebo brikety, aby nepoklesla teplota. S tím souvisí i to, že teplotu jde jen obtížně regulovat a není možné ji instantně měnit otočením ovladače jako u dvou předchozích typů grilů.
I když pořízení nového grilu na dřevěné uhlí nevyjde ve většině případů na tolik peněz, je potřeba počítat s tím, že na každé grilování bude potřeba připravit si dopředu dostatečné množství dřeva nebo briket. Při používání tohoto typu paliva také vzniká popel a větší množství nečistot, od kterých je potřeba celý gril potřeba pravidelně čistit.
Některé grily na dřevěné uhlí je možné použít i jako malou udírnu. Při tomto způsobu příprava masa se hodí mít vlastní nebo zabudovaný teploměr na grilování, díky kterému budete mít neustálý přehled o teplotě masa uvnitř grilu.
Když budete vybírat gril na dřevěné uhlí, zaměřte se na:
- odvětrávání pro dostatečné proudění vzduchu
- přítomnost zabudovaného teploměru
- typ poklopu grilu
I když výhody elektrických a plynových grilů jsou zřejmé, někteří lidé preferují grily na dřevěné uhlí z důvodu specifické chuti pokrmů, kterou při přípravě na tomto grilu získají.
Grilovat nemusíte jenom doma
Výše jsme se zabývali především klasickými zahradními grily, které jsou často robustní a mnohdy i těžké. Jde tedy o zařízení, která není úplně jednoduché přepravovat. Měli byste nicméně vědět, že existují i taková řešení pro grilování, která si jednoduše můžete vzít s sebou třeba i během cestování. Takový cestovní gril můžete rozložit prakticky kdekoliv a užít si grilování i na různých netradičních místech.
Na cesty se hodí především cestovní plynové grily a cestovní grily na dřevěné uhlí. Naštěstí se dají sehnat taková řešení grilů, která jsou prostorově nenáročná. Takový skládací gril jistě ocení nejeden milovník cestování.
Užitečné grilovací příslušenství umocní zážitek z grilování
Grilování každopádně není jenom o grilu samotném. Ano, je to to hlavní, bez čeho se jentak neobejdete, pokud však chcete své grilování posunout na další level, je vhodné zamyslet se nad dalším vybavením a příslušenstvím, které není na škodu během grilování používat.
Abyste při přípravě grilovaných specialit vypadali jako pravý profesionál, bude se vám hodit některá z grilovacích sad. V ní běžně najdete nástroje, které vám jednak pomohou při grilování samotném a po skončení přípravy jídla s nimi můžete očistit gril, aby byl připravený na další akci. Sada náčiní na grilování sice není nutnost, nicméně při jejím použití se grilování stává o něco zajímavější.
Grilované pokrmy je také příjemné zapít nějakým chutným nápojem. V Česku je tou zřejmě nejčastější volbou pivo. Pít ho z láhví nebo plechovek je poměrně rozšířená záležitost, každopádně stylovějším řešením může být domácí výčep na pivo, ze kterého si bude moct každý z hostů načepovat, kdykoliv bude chtít. Při domácích grilovacích party to není standardní vybavení, takže si můžete být jistí, že s ním vzbudíte pozornost.
A co by to bylo za grilování bez pokrmů ochucených speciálními marinádami? Pokud byste rádi řádně vylepšili chuťovou stránku připravovaných jídel, jedná se o jistou volbu. Existují různé druhy marinád s různými příchutěmi, kromě klasické marinády však můžete i trochu zaexperimentovat a vyzkoušet například sladkou & kořeněnou marinádu nebo medovou marinádu.
Někdy se může stát, že na roštu grilu budete chtít připravovat jídlo, které by kvůli své velikosti mohlo propadávat dolů. Tomu se dá předejít použitím teflonové podložky na grilování.
Jak vyčistit gril?
Abyste si každé další grilování mohli naplno užít, je potřeba věnovat čas i čištění grilu. To je vhodné provést hned, jakmile gril vychladne. U všech typů grilů je potřeba důkladně očistit rošt nebo grilovací plochu od mastnoty. To samé proveďte i u konstrukce, na kterou se při grilování dostaly nečistoty. Čištění se dá provést s pomocí běžně dostupných prostředků, pokud by však zejména rošt grilu byl silně znečištěný, můžete zkusit použít kámen na čištění grilu, který si poradí i se znečištěním, co jde jen obtížně odstranit. U grilů na dřevěné uhlí také po vychladnutí vysypte popel.
Jak rozpálit gril?
U elektrických a plynových grilů není potřeba zbytečně čekat a po pouhém otočení příslušného ovladače můžete hned grilovat. Pokud však budete používat gril na dřevěné uhlí, někdy může být složitější rozpálit ho na potřebnou teplotu. A foukat do okně pusou, aby se více rozhořel, nemusí být každému úplně příjemné. Lepší je vzít do ruky rozfoukávač grilu, u kterého stačí otáčet kličkou a malá turbína se už o rozfoukání ohně postará.