Loading...
Ikona košíku Košík je prázdný 0 0
Loading
Košík je prázdný

Nejčastější chyby při grilování

18.07.2023 15:10; Upraveno: 08.03.2024 18:23

Léto je téměř za dveřmi a s ním přichází i čas venkovních posezení s přáteli a rodinou. Součástí takových setkání je často i grilování, které je u Čechů jednou z velmi oblíbených letních aktivit. Každý rok na českých zahradách a balkonech přibývají nové grily, které se jejich noví majitelé učí ovládat tak, aby na nich mohli připravit ty nejlepší grilované speciality. 

Pohoda při grilování
Grilované maso v plamenech

Ne každý má však přirozený kuchařský talent a v některých případech, i když přípravě pokrmů na grilu věnujete hodně úsilí, nemusí některé věci dopadnout tak, jak jste si představovali. Je proto dobré ještě předtím, než na gril položíte první pokrm na přípravu, vědět něco málo o tom, jaké jsou nejčastější chyby při grilování a jak se jim úspěšně vyhnout. 

Dejte si pozor na teplotu i plameny

Aby byly pokrmy připravené na grilu dostatečně tepelně zpracované a zároveň chutné, je potřeba umět vyznat se v okolnostech týkajících se teploty grilování na vašem typu grilu. Existuje totiž několik různých druhů grilů a ty mají rozdílné teplotní vlastnosti při jejich provozu.

Zatímco elektrické a plynové grily jsou připravené k plnému použití prakticky okamžitě po otočení příslušného spínače, u grilů na dřevěné uhlí je nutné vždy počkat, aby se celý gril stihl dostatečně rozpálit. Pokud byste nepočkali a na gril ihned po vzplanutí uhlí narovnali špízy, steaky, zeleninu a jiné dobroty, může se snadno stát, že zejména silnější kusy masa by sice po okrajích byly křupavé a mohly se zdát jako hotové, nicméně vevnitř by byly stále nepropečené. Proto při přípravě jídla na grilu využívajícím dřevěné uhlí vždy počkejte zhruba 20 minut, než se gril rozehřeje na potřebnou teplotu pro bezpečné grilování. Abyste si byli jistí, že maso je dost prohřáté i zevnitř, je dobrý nápad použít teploměr na grilování

Grily na dřevěné uhlí mají i tu vlastnost, že z nich šlehají plameny. To je sice přirozené, nicméně jídlo by při grilování nemělo být téměř neustále v plamenech. Zejména pokud připravujete maso obsahující větší množství tuku, může tento ukapávající tuk způsobovat náhlé a silné vzplanutí plamenů. Když tedy víte, že jdete na grilu připravovat tučné maso, položte ho na teflonovou podložku na grilování, aby tuk z masa neodkapával přímo na plameny žhnoucí pod ním. 

Grilované maso v plamenech
Grilované maso v plamenech

Příprava na grilování je potřeba

Ještě předtím, než přivítáte vaši návštěvu na grilování, měli byste mít všechny suroviny, náčiní a doplňky přehledně připravené tak, abyste nemuseli během grilování nic hledat nebo pro to neustále odbíhat domů. Klidně si dostatečně dlouho dopředu připravte nákupní seznam, na kterém by neměly kromě potřebných potravin chybět ani spotřební věci jako například papírové tácky nebo ubrousky. 

Vhodné a správně používané nástroje vše ulehčí

Abyste si z grilování vždy odnesli jen ten nejlepší zážitek, měli byste během něj používat správné vybavení a dodržovat základní hygienické postupy. Aby se vám vyhnuly zažívací potíže, dávejte si vždy pozor na to, jakým náčiním se dotýkáte syrového masa.  Je potřeba mít dvoje grilovací kleště - jedny na manipulaci se syrovým masem a druhé na už hotové steaky a další tepelně opracované pokrmy. Zajistíte tak, že se na připravené jídlo nedostanou bakterie ze syrového masa, které se na něm v jeho nezpracované podobě mohou vyskytovat. 

Z hlediska pohodlí a bezpečnosti při grilování je vhodné mít vlastní grilovací náčiní, které je uzpůsobené přímo pro tento účel použití. 

Pohoda při grilování
Pohoda při grilování

Při grilování nespěchejte

Ve snaze vše urychlit se často stávají různé nehody. Když už se ale rozhodnete grilovat, měli byste mít na celou akci dostatek času. Ve spěchu se totiž může stát, že byste se kvůli své neopatrnosti mohli o gril popálit. Pokud budete ugrilované pokrmy hned po sundání z grilu servírovat a krájet, připravujete se o lepší chuťový zážitek, kterého byste jinak docílili tím, že byste vše nechali zhruba 10 minut po sundání z grilu odpočinout. Díky tomuto postupu se vše například ve steaku spojí a po nakrojení z něj nebude vytékat tolik tuku. 

Gril je potřeba vyčistit

Dnešní grilování jste si užili a už se těšíte až po náročném večeru půjdete spát. Ještě předtím byste ale měli myslet na důkladné vyčištění grilu, dokud je ještě teplý. Další den po jeho vychladnutí by totiž čištění nebylo tak snadné. Každopádně i když půjdete čistit gril hned poté, může se někdy stát, že některé nečistoty a mastnota budou na grilu a grilovací mřížce držet tak tvrdě, že nepůjdou odstranit jen za pomoci teplé vody a saponátu. V takovém případě se vyplatí sáhnout po kameni na čištění grilu, který efektivně z mřížky grilu odstraní silnou mastnotu i připáleniny. 

Grilování
Grilování

Jak naložit kuřecí maso na grilování?

Existuje několik různých možností, jak můžete naložit kuřecí maso před grilováním, aby po výsledné tepelné úpravě mělo co možná nejlepší chuť. Oblíbenou variantou je nakládání kuřecího masa do jogurtu nebo kefíru, protože enzymy obsažené v těchto potravinách lehce rozkládají proteiny v mase, což dopomáhá dosažení lepší struktury pro grilování. 

Každopádně tento způsob naložení kuřecího masa není jediná možná volba, kterou se můžete řídit. Kuřecí maso bude skvěle chutnat i po naložení do některé z grilovacích omáček, které jsou vytvořené speciálně pro tento účel. 

Omáčka Barbecue Old No.7 Original
Omáčka Barbecue Old No.7 Original

Jak vybrat gril?

V současnosti je na trhu několik různých řešení zařízení pro grilování. Pro některé lidi tak nemusí být jednouché zjistit, jak vybrat gril, který by přesně odpovídal jejich požadavkům a potřebám. Zpravidla se můžete rozhodovat mezi třemi nejpopulárnějšími a nejprodávanějšími typy grilů - mezi elektrickým, plynovým a grilem na dřevěné uhlí. Každý typ grilu má své silné a slabé stránky, které byste měli znát ještě předtím, než dorazíte do obchodu vybrat si nějaký konkrétní kus. 

Grilovací mřížka na ryby Fisket
Grilovací mřížka na ryby Fisket

Jak se připravit na grilování?

Během grilování není samotný gril jediným typem vybavení, které budete potřebovat. Zejména pokud máte v plánu grilovat častěji, klidně i několikrát do roka, je vhodné mít pro tuto příležitost vybavení, které sice většinou není nezbytně nutné, ale dovede vše usnadnit a udělat celý proces přípravy jídla na grilu mnohem profesionálnějším. 

Pokud tedy chcete pro své hosty to nejlepší, měli byste mít takové grilovací náčiní jako je například sada na grilování v kufříku, grilovací síťované sáčky nebo grilovací mřížku na ryby. Samozřejmostí pak jsou také papírové nebo hliníkové tácky, na které budete moct servírovat své grilované speciality. 

Sada náčiní na grilování v kufříku
Sada náčiní na grilování v kufříku

Jak si zpestřit grilování?

Grilování není jenom o pokrmech připravených přímo na grilu. Pohodovou atmosféru umocní kvalitní drinky, kterými budete moct speciality z grilu zapít. Česká klasika je pivo, ale nemusíte ho pít z plechovek nebo lahví. Stylovějším řešením  je použít domácí výčep na pivo, který celé vaší akci dodá na profesionalitě. Lidé většinou grilují ve večerních hodinách, kdy je příjemné pozorovat mihotající se plameny ohně. Pokud zrovna budete grilovat například na elektrickém grilu, můžete se cítit o tuto součást správné grilovací atmosféry ochuzení. I to však můžete vyřešit s pomocí žárovek s imitací plamene

Domácí výčep na pivo
Domácí výčep na pivo